Friday, September 24, 2010

Melayu memang macam ni kot..

sesak. tu yang aku rasa dalam sebulan dua ni..sesak dengan orang2 melayu dan pemikiran2 dorang. jujur aku katakan..aku bangga dan bersyukur aku di lahirkan di Sarawak..bumi yang aku rasa tak tersekat minda dengan gaya pemikiran Melayu. yea..aku melayu..aku bukan cuba nak kata aku malu jadi melayu...tapi kadang2 pemikiran bangsa aku sendiri buat aku sesak..

mana2 pegi..memang tak akan dapat lari. aku da cuba. dalam realiti or maya pun sama je. masing2 cuba mendabik dada an rasa diri paling best..ambik-tau-hal-orang-dalam-rasa-dengki. enough la..semak ok?

orang pakai baju cantik...
ehh..mesti dia rasa hot kan?..jalan mendabik dada macam tu..nak termuntah aku...

aduhh..pernah tak kau terfikir entah2 memang dia di lahirkan dengan gaya jalan yang mendabik?? pernah tak fikir positif sikit??...

serius aku bosan. patut la melayu ni tak bersatu padu..asyik nak jatuhkan jatuhkan dan jatuhkan masing2..gila. memang gila.

blog ko banyak kaler la! menyampah tau x??? tuka la! ko ingat comel sangat ke blog colorfull?? macam badut! kahkah...

ni lagi la..gi mampos dia la nak buat blog macam mana pun..yang ko kisah pesal?? ko tak rasa ko bodoh ke hapa??? dia xmintak pun ko tengok blog dia..tapi yang kau terhegeh2 tengok tu pesal?? bukan namanya bodoh ke?? lau nak mencaPUB pun...tempat la babe..toksah rasa diri cool.

ko nak tau x..bdk tu da de bf....gila hensem! aku rs bf dia buta..ada ke minah mcm giant tu dia suka. buta apa??? 

ko tak rasa buang masa ke?? dari korang cari kelemahan orang, then kutuk2..better gi cermin muka dulu..da tebal ke poket nak kasi parents melancong 1 dunia?? dah mampu nak beli 2 buah keta untuk dorang setiap satu?? umah banglo tuk dorang??

BELUM?? bagus..lau belum baik fikir macam mana nak dapat tu semua dari ko semak otak ko an fikir kenapa orang macam tu..macma ni..gila. kalau orang tepi jalan pakai baju ronyok pun ko nak ambik kisah dan post lam blog..nampak sangat mental budak2 babe!

tolong la..bebaskan hati dari sifat AMBIK TAU PASTU KUTUK DAN RASA AKU MEMANG SELALU BETUL. damn! melayu memang macam tu ke?? aku tak kata kawan2 blog je k..kawan2 aku kat realiti pun sama. korang nak terasa? tak nak kawan aku lagi?? terpulang..toksah semak kepala an benda remeh2...bia la..

dia anak orang kaya ka..cantik ke..boyfriend dia ensem tapi dia slekeh ke..menjadi kesalahan ke?..dorang tak mintak duit dari ko pun dude..tak mintak..siyes tak mintak...ko yang mintak duit kat mak bapak tiap2 bulan ko tak rasa besalah pulak??...tak terfikir ke, ntah2 esok mak bapak takde...ko nak senangkan dan tolong dorang bila??

lepas grade, pat kije bagus...ok2..Tuhan de tulis surat o emel kat ko bagitau bila mak bapak ko mati?? tak de kan? so..dari semak2 fikir dan karang karangan pasal keburukan orang..baik fikir macam mana nak cari duit skang...

o balik umah..mintak maap kat mak bapak..takut2 tak sempat kan..




p/s: mak..terima kasih sebab bentuk aku jadi manusia blur dan kayu. :)

6 comments:

Cik Puan Strow Belang said...

aku xnafikan liza. Melayu mmg mcm ni. Sikap dengki mmg akan ada la..Mcm da lumrah bangsa melayu.. huhu

Ayu Ikhwani said...

Huishh.. marah sunggu ni Za, nape ni?

Lee Zha said...

fit : tu la psal..kdg2 bnd kecik pn nk mglabah. huhu

kak ayu : haaa..ada hot story..nak gosip2 an i x?? kehkehkeh..

nAmA wA jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

ermmm...
wa selalu gak jumpa situasi semua ni..
cam haram...

Lee Zha said...

alvin : aku br jmp kot..siyes..nymph. lam blog ko pn aku de nmpk bbrp org yg jns cenggini..sempit gila kotak otak dorg.

red-is-merah said...

aku "org budeyyy", tak masuk campur dlm hal ini.... kah3.... guro jak.....