Thursday, January 6, 2011

Gadis Semasa - Agama & Fesyen

asslammualaikum...(mood baik)....

hari ni, macam biasa, kalau tak ada idea..aku merayau kat blog2 orang...carik pasal. eh! bukan! tamo2..tamo carik pasal...tapi carik kawan...carik isu..carik pemikiran. :D

hah..entah macam mana ley pulak aku landing kat sebuah blog yang tengah 'hangit' sebab isu yang 'hangat'. hehe..ke-la-kar bila baca komen2 blogger.

aku suka baca komen, sebab dari situ aku boleh nampak reaksi dan cara pemikiran manusia tentang sesuatu isu. tapi kalau aku jumpa komen yang sooooooooooooooo gedix, aku langkau. baca len. 



tgk..sy pon kai tutup pale, tapi sy rilek jew~ :D

so, isu blog tu ialah tentang fesen (bak kata orang tua)...fesen gegurl bertudong la ni..tipu ahh lau aku tak tersentap sikit. tapi sikit je tau. sebab alhamdulillah..rasanya point tu kena sikit kat aku je.

tapi macam biasalah..rasanya blogger tak salah kalau nak tegur2 kaum aku ni. aku pun suka. sebab bukan senang kaum jantan ni nak gitau apa dorang rasa tentang gegurl, sebab tu jugaklah aku suka baca blog Mr Khairul.

Boleh baca kat SINI kalau nak tahu blog siapa yang aku maksudkan 'hangit'. hahaha


komen aku ek? bila baca yang blogger tu tulis?

1. setuju dengan isu gegurl kai tudung p kai leggings.bukan setuju gegurl pakai..tapi tak sesuai sangat..memanglah tutup aurat..tapi, "aurat" bukan takat "tutup" tapi "lindungi". kalau kai leggings, sah2 kaki ter"tutup" tapi tak "dilindungi" sebab semua celah2 nampak. not sweet ait?




2. soooooooooo ke-la-kar bila baca pengomen gegurl yang :

ha'a la..i menci la tengok tudung skang..pening..

i sokong u..btol apa u tulis..kadang2 orang yang tudung tapi fesyen melampau, gedik la..

kenapa aku kata  ke-la-kar?

sebab...kalau kau perasanlah kan, lam post tu bukan sentuh sal gegurl-tudung-so-up-to-date je..tapi sentuh bab2 gamba jugakkan?

so..hampir suma yang gegurl komen seolah2 menyokong si blogger aku tengok de jeeee pic dorang bertempek kat blog! aik kak..nak kutuk orang sal fesyen..tak sedar diri tu tempek pic melambak lam blog! tau la..penulis tu JEJAKA...nak test market kew?? hahaha



3. sebagai pompuan, jangan mudah melenting. bila orang tegur, jangan la sampai hal suci-bagai-malaikat keluar. ok what dia tegur, tapi mungkin bagi spesis "kita", teguran dia agak kasar sedikit. tapi nak buat macam mana...dia bukan "pengkid", nak faham apa gegurl wants and needs. ait?

4. haaa..pe g ek..ha..aku nak request something nih..boleh tak jadikan blog sebagai etmospier yang aman damai?? hahaha..aku newbie pun pening tengok banyak sangat aksi gado2. tamo2..tamo gado2..makan gado2 je mo k.


secara ikhlas ya para gadis2 yang bertudung ke tak bertudung ke..meh sini aku nak share experience aku yang membuatkan aku dah tamo letak pic lam mukabuku or blog. ok tipu. ada pic aku kat mukabuku, tapi nampak separoh saja muka saya~ satu tu je ek! tak caya, ley tanya ustaz Bijeng . ngeee~

aku dulu pun macam korang jugak, pantang bergambar sebab aku suka gila hamek gambar tak kirala pemandangan laut ke, hutan ke atau pemandangan muka sendiri.

sampailah satu masa, aku dapat tau ada orang amek pic aku untuk tujuan tak elok. tujuan dia macam ala2 nak 'bomohkan' aku..sumpah, aku tak tipu. benda ni jadik tahun lepas. baru lagi kan? (aku tak hot pun, muka maka apam balik basi)

orang yang nak bomohkan aku tu pulak ialah orang tua yang lam umur 50++, dan aku bukan orang pertama yang dia buat. dia amek pic aku dari tagged. tapi alhamdulillah la jugak kan, aku kat Sarawak, sebab dah habis study masa tu. orang tua tu pulak orang perak.

macam mana kantoi?? bini laki tua tu bagitau aku dan bini dia syak aku dah tidur dengan lagi dia! hah..jumpa pun tak pernah, gila! menurut bini dia, laki dia ni akan bomohkan gadis2 bawah 25 tahun je termasuk budak sekolah tuk di bawak check-in hotel.

tak perlu lah aku nak gitau apa yang dia buat lam hotelkan? yang kesian, mangsa yang kena bomoh akan jatuh cinta kat pak cik tua kutuk ni, dan yang paling kesian, tua kutuk tak sadar diri ni akan rakam tak kira la gambar or video masa ngah 'ehem2' dengan mangsa. lagi sadis, video tu dia akan jual kat cina. ya..macam babi punya perangai.


so ladies..kalau nak terhindar dari semua ni, berhati-hatilah. gambar kita mana2 pun orang boleh cilok even lam mukabuku kita letak kita sorang je boleh nengoknya. so..hati2 lah ye.

sampai sini je lah dulu. pa pe pun, peace, no war! :)

6 comments:

MATAHARI said...

thumbz up. yang pasal gambar bomoh tu, seriously penah blaku.


sigh. mereka tertinggal akal dekat lantai setiap kali sarcasm berlaku.

Lee Zha said...

bro..no spiking2 lepeh wit me pewlis. hahaha janggal jak rs eh!

yeap..kdg2 cali tga dknya komen nganok2 org lain pdhal n3 ya knk btg idung sdirik..they pretend that they didn't do any wrong!

malu aie..

MATAHARI said...

haha. kamek mala terkelaka lepeh sebab jarang nemu org sepulau tek.

tauk xpa. besa la. hipokrit ada jak nak.

susah juak owh orang madah benda yang jujur dari perspektif lelaki lalu kenak tikam. haha.

Lee Zha said...

hahaha...

jadi pondan jak..seswai bha abhang~~


hahahaha

MATAHARI said...

haha. ciskek nak jak.

Lee Zha said...

hahahaha

normal la mpun sensitif ba mun knk tego direct..
mst dknay sedaya upaya crik alasan..sb ego.