Saturday, October 9, 2010

kau nampak tua bila kawan sebaya dah kawin

hmm..aku baru 22..muda lagi la kan?? tapi itulah pandangan orang melayu ni kalau kawan2 rapat kita dah kawin. dorang akan tanya soklan terbabak - bila nak kawen? - bila lagi? dan macam2 lagi.

tak kisah lah umur kau baru 19 skalipun, tetap pada pandangan dorang kau akan nampak tua. aishh..kelakar jugak kan melayu ni. padahal sorang je yang kawin...tapi yang sebaya mesti kena tempias...

bukan aku kata kawin awal tu tak baik pun..baik..tapi jodoh pertemuan, bukan kita yang tentukan. lagipun kita hanya boleh merancang. macam aku, aku rancang nak kawin bila dah 30, but who knows la kan, ntah2 27 aku da kawin.

kalau dulu, bila aku tengok kakak aku di tanya soklan yang macam tu, aku akan senyum je, dan kata "tak ada soklan lain ke nak tanya?"..tanya la...bila nak jadi jutawan kambing ke...bila nak jadi PM mesia ke...ok2. jadi PM tu memang over la kan.

tapi bila aku sendiri dah merasa di tanya an soklan2 sedemikian..aku masih boleh tergelak dan tersenyum bangga sambil kata " aku masih muda lagi la...hehe"...sebab memang betul pun skang baru 22..muda lah lagi kan?

kawan aku pun muda, tapi kenapa dorang kawin awal je? siap dah ada anak...

secara peribadi, bagi aku, dorang ni kategori manusia yang berani nak bertaruh masa depan dorang dalam usia yang muda. ye lah..memang aku belum kawin, tapi, bila dah ramai kawan aku kawin muda, secara auto aku tau kawin muda ni bukan senang.

sedangkan yang kawin lambat ( kalau guna word kawin tua kang xseswai la ek) pun de masalah. apatah lagi yang muda. kena bersedia dari segi mental dan fizikal. yelah..masa muda ni la baru nak beli rumah..kereta..tapi masa tu jugak kawin...kena gak fikir susu anak lagi..sekolah anak lagi... ingat senang ke?

aku yang tukang fikir ni pun susah hati, apatah lagi dorang yang dah kawin tu kan?

jauh pulak konar n3 aku ni kan..aisey...

pa pe hal..kalau korang di situasi aku..orang tanya soklan yang sama...cakap je la..."saya belum baligh mak cik...." hahahahahaha




p/s : aku ngah tunggu call dari bff aku. new baby! yahoooooooooooo! malam tadi kol 1 dia mesej, gitau dah sampai hospitel, sebab lubang da bukak 2 cm...xsabar lak nk kishh baby. XD

7 comments:

Cik Puan Strow Belang said...

haha..
kadang-kadang aku terpikir gak pasal ni..
Yela, mai, she, ai (bakal), nashitah, julia n dll suma dah kawen. Aku mcm terpikir la aku bila lagi coz rasa mcm dah tua la plak kan kawan2 suma da kawen. Haha. Jawapan aku dpt dari pak strow senang je, jodoh aku belom sampai. So liza bagi kita yang xkawen lagi tu jela jawapan kita. JODOH BELUM SAMPAI.

Lee Zha said...

tu jwpn ko...
jwpn aku ttp -SY BELOM BALIGH -


hahahahahaha

red-is-merah said...

betul3.. jodoh,pertemuan & ajal di tangan Allah.. cuma kita mampu merancang... Allah yg menentukannya.. umur cuma angka sahaja.. tp, rasa2nya elok gak kawen awal, kalau dah ada calon. (umur</=30tahun) adalah sesuai.. sebab klau dah melebihi 30, kesian ngan anak2 yg masih kecik,.. mak bpk dah mencecah umur datuk & nenek, anak masih kecik... klau dah kawen, rezeki di mana2, rezeki anak... satu pendapat jak....

Bijen M. said...

Semalam gua shoot wedding orang yang lagi muda dari gua.
Oh oh!

Lee Zha said...

uncle : oh uncle...crik kn mek calon boleh?? hahah

bijen : bro..xpa. ko nak aku crikn calon tuk ko ke?? :D

REDisMERAH said...

erhmmmm... nak calon?.. apa spesifikasi?.. bnyk org bujang ctok.. hahaha...

Lee Zha said...

hahahaha...xpat uncle. mek lom baligh. hahahaha