Thursday, September 2, 2010

Anak Yatim, Warga Tua + Ramadhan

hmmm...rasanya korang yang tengok tv ni pun tau hape kaitan 3 perkara di atas. biasa la bila da masuk bulan puasa ni, berebut2 lam tv la..majalah la..pasal, anak2 yatim o orang2 tua berbuka dengan artis2 o selebriti2 o orang kenamaan..bagus la jugak niat nak bersedekah tu..aku sokong..ayat fofular "dalam bulan yang mulia ni nak la wat amal di samping berkongsi rezeki dengan mereka2 yang memerlukan...." tapi apa yang aku tak BERkenan...kenapa masa bulan puasa je?? masa bulan2 lain tak ley ke ko nak buat amal?

aku tau la banyak pahala dalam bulan ramadhan ni..tapi..takkan semata2 bulan ni je kau nak buat amal? dan masa ni je baru nak ingat orang yang tak berkemampuan?? hari2 biasa? macam mana? aku bukan anti an bab2 benda cam ni, just aku terfikir, macam mana agaknya perasaan anak2 yatim n warga tua tu?? ye la, kau just nak blanja dorang makan kat tempat mewah setahun sekali je. pastu tak ada dah. jangan harap korang nak ingat dorang.

bandingkan..korang hari2 makan 5 star hotel, lam setahun ada bapa hari?? 365 hari..pandai..lam setahun tu sehari je ingat dorang, wat apa? nak publisiti? siap masuk paper majalah tv bagai..huh..kau ikhlas ke blanja tu bang? ke kau nak orang tau kau ada hati yang "pemurah"? ntah la..aku serius cakap, aku menyampah lau tengok tv ke majalah ke ada bab2 berbuka puasa masa bulan yang mulia ni. 

seolah2..dorang ni just untuk tempat kau nak tunjuk baik je..hello..dorang pun manusia jugak ok..ada perasaan..mungkin la anak2 yatim yang masih adik2 tak faham akan isu macam ni..yang dorang tau, setiap kali bulan posa makan kat tempat2 best..dapat duit an baju raya. habis lepas raya?? jangan harap..tunggu tahun depan la jawabnya. tapi kita yang besau ni, tak prasan ke benda tu suma?? mungkin sapa2 yang baca blog aku ni akan cop aku ni macam penetang..aku pemikir je..apa yang aku terfikir, aku tulis lalu kongsi. tunggu feed back dari korang., korang suka o tak..terpulang. ada otak, sendiri fikir. 

pernah tahun bape ntah, aku dah lupa..kampus aku wat majlis berbuka puasa an anak2 yatim an warga tua. aku join..lam kepala hotak aku ni bukan main excited je..sebab terbayang ley kenal2 an adik2 yang "superhero". pesal aku gelar superhero?? sebab dorang tabah lalui hidup even tade mak bpk..aku akui, aku tak sekuat dorang. trust me..dorang lagi kuat dari aku.



tapi sampai je masa aku tempat tu, aku lepak la an beberapa orang budak yang ada kat situ. aku tengok kawan aku sembang2 an dorang, sebab to be true, aku tak pandai layan budak sekolah o adik2 ni..so aku just diam tengok dorang seronok borak. petah dorang bercakap, aku senyum je tengok. tang tetiba AJK sampai..AJK lak budak2 1 kampus haku tapi akak2 course lain..bukan course yang sama an aku..tetiba leh lak akak tu cakap "dik..sini meja anak yatim..tak ley campur..student duduk meja depan..."

aku rasa..bukan aku je yang nak cakap "Bodoh!nape lak asing2? lau asing2 tu bukan majlis bukak pose sama2 namanya! baik tak yah jemput dorang ni lau duk asing!"

aku tengok kawan an 3 orang dak yang lepak sama an aku tadi. muka masing2 tunjuk muka protes..tapi sebab fikir akak tu AJK, kitorang diam je la. tapi yang best, bila azan je, aku an kawan an serta dak 3 orang tu pakat2 duduk an adik2! hahahaha...BERUBAH HABIS MUKA AKAK AJK TU! nasib lah! organize benda macam bangang..

pesal aku kata bangang? sebab aku tengok meja warga tua pun, tak ada sorang pun dak Uni lepak an dorang! ASING2! huh...cukup2 la kan warga tua an budak2 ni rasa terasing lam hidup, kau nak asingkan lagi dorang lam majlis macam ni. tu 1st an last aku join majlis macam tu. aku tak ingat masa tu aku sem bapa ntah..tapi aku sumpah, tak nak join lagi kalau akak2 course tu yang organize..lau geng2 aku organize, aku join 100%. sebab hapa? sebab kalau dorang wat keja macam bangang, aku ley sound..n btol kan..

tapi bila fikir2, tak adil tuk adik2 ni..an nenek2..atok2 tu..lepak an dorang masa bulan pose je..bulan tak pose?? cam ne?? so..kalau kau rasa nak buat amal..tak yah la tunggu pose lu baru buat..kau letak diri kau macam dorang..apa rasa kau..kalau orang just ingat kat kau masa bulan pose je...sebelum dan sesudah?...kau nangis sorang2 ratap hidup ni...adil ke x tu?..


7 comments:

apet whuut said...

terbaik :)

hasrullah said...

eemmm..tul2...sokong 100%

Cik Puan Fitz said...

aku xtaw pon pasal majlis ni weh dulu...

Lee Zha said...

apet : tengs bro! :D

pak jawa pun baca??? hahaha

fit..ada..aka IS yg organize..ms tu aku an dayah je dak2 teka..mcm bangang wey..sib bek amir teater an fara daa xjoin, lau x..mau kn sound. haha

red-is-merah said...

atok setuju apa yg ko tulis dlm ni cu... sbb atok pun ingin gak nak makan tiap2 hari kat hotel 5 bintang... cam ner lah upanya klau dpt makan tiap2 hari kat hotel 5 bintang tu ya?.. mesti save bajet atok ni.. klau ada apa2 makan free cam tu, jgn lupa jemput atok ya,.. jgn malu jemput ya cu....

Sekian, atokmu yang jauh....

nAmA wA jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

politik segalanya..
setiap tahun adalah sama..

Lee Zha said...

atok...atok mmg xmkn kt otel 5 bintang..standart atok mkn kt cafe lam golf house je...hahaha

alvin : yeap..tnp sedar..ianya politik.