Saturday, August 21, 2010

Perlu ke Mekap??

Pepagi ni, otw nk g koje, ujan. Kebetulan aku g kai moto, sebab bapak aku kata, mak tak kasi nek keta. haha..kena la gak ujan, tang tetiba aku TERsentoh mata ku, ada hitam di jari ku. Tang tetiba lak datang idea nak buat pos sal mekap or in proper english MAKE-UP.


 Tentang mekap ni, macam2 dah versi yang aku dengar dari mulut orang. ada yang kata "ahh..wat apa mekap, leceh!"  ada juga gadis2 yang kata " i xley la lau x mekap klua rumah...malu la i..xde standart..." dan ada la hamba Allah yang cakap "pakai simple sudah!" tapi..mak aku kata lak..." tak boleh lau xkai mekap walau ko  lam rumah, nanti nampak macam orang sakit..tak kemas". yee..itu mak aku ye. dan ye..mak aku sentiasa ber-mekap even kat umah. tak caya?? xcaya sudah. p men jaoh2. hehe..

Bagi aku la, secara dalaman dan luaran, zahir dan batin, tak salah pun kalau lau pakai mekap. terpulang kepada cita rasa masing2, nak tambah gula o garam o lau tak nak secukup rasa pun tak apa. tapi..biar bersesuaian la an tempat. dan ini yang paling aku nak tekankan, kadang2 lau nak mekap,kita kena jugak tanya pendapat yang pakar, seswai ke x nyah mekap i? jangan rasa diri ni da pandai sangat sampai suma kaler ko nak tenyeh kat muka. tanya la orang2 yang pakar, even soklan ko tuh nampak macam bongok, bahlul dan bingai, TAK APA! bia nampak bodoh untok 1 minit dari ko nampak bodoh untok selama2nya. mana yang auda (bahasa brunei, anda = auda) mahu??




TEBAL ATAU NIPIS??
yang ni buat aku tringat kat member 1 umah aku masa dip dulu. boleh lak housemate aku si M gelar sorang budak teater ni "hantu".. aku pelik la kan..apa yang hantu nya?? nak kata dia ada latihan watak hantu takde lak. nak kata rambut macam hantu pun tak jugak. rambut dia gunakan jari pon boleh je. comel je budak nya, body cantek la kan. tang mana yang "hantu" aku tak la tau sampai la sesuatu kejadian berlaku kat umah aku...jeng..jeng..jeng....

masa tu aku an geng2 umah suma ada kat rumah. malam. tetiba da sorang makhluk kecik molek masuk umah aku. dia nak pinjam water heater. kawan2 aku yang tergolek2 kat ruang tamu sroh tanya aku, sebab benda tu aku yang punya...bukan ahmad albab yang punya...hahaha. ok2 siyes2. hehe.."liza..pinjam heater ko babe, boleh? aku nak masak meggi la..." aku pun sroh dia p ambek kat dapoq. tapi aku heran bin pelik, sape ntah minah tu! tak pernah tengok pun, tapi tau nama aku pulak..lepas je minah tu blah..aku tanya la M ni tadi,...sape tu?? Si M ley lak gelak2 n kata..tu la hantu...HANTU??? 




dan...rupa2nya..yang tadi tu budak teater yang comel tadi...hahaha..di sebabkan mekap dia pakai tebal, dan bila tak pakai mekap muka jaoh lain dari yang asal...sebab tu si M gelar dia hantu. macam bangang! tapi aku suka budak comel ni, sebab dia tak sombong. memang agak stylo, p tak bajet HOWTT!

MURAH ATAU MAHAL???
trus trang, barang mekap aku suma yang murah2. tade gi yang cecah...rm30++. tade2. kcuali perfume. ehh...perfume barang mekap gak ke??? gasakk..sebab bagi aku, aku tak suka nak tengok brand tapi aku suka tengok benda tu seswai ke tak an warna kulit aku, tu yang penting. dan paling penting, di jamin HALAL..tapi bukan bermakna aku avoid benda mahal2 o branded ni...tak..jangan salah faham, cuma aku lebih concern an benda yang aku nak tempek kat muka je. Tak yah nak bangga an mekap mahal kau kalau kandungan dia ada minyak babi. nampak babi kau lari, tapi babi yang kau tenyeh kat muka tak lari pulak? so, beware ye cik adik..cek dulu benda2 tu di buat dari apa, halal ke tak..then baru cita kat aku barang kau. ok?


KENAL FUNGSI
pernah aku keluar an some1, gi tempat barang mekap la kan..dia cakap la dia ska revlon..lam hati aku kata..ada aku kisah ke babe?...siap cerita macam2 la pasal revlon ni. itu ini. boom baam boom baam. aku diam je la..then tangan aku capai satu benda dari rak revlon...tetiba dia tanya...eh..ape benda tu ek?... aku da macam nak nganga je..sebab terang2 dia ley nampak tulisan kat benda tu...

REVLON COLORSTAY CONCEALER...aku an wat2 muka bodoh pun cakap...benda ni untuk tempek bawah mata..tutup dark circle tu..tak la nampak macam zombie...huuuu..dia angguk2 je..


SESUAI DENGAN WARNA KULIT
yeap! ini untok gadis2 Uni, tolong amek perhatian ye yang. terlalu banyak aku nampak, yang salah pilih compact o..hape nama menatang tuh. alamak..da lupa! aisey..lupa lak. HAA! FOUNDATION. yess..foundation. cari yang sesuai an kaler kulit anda. kalau hitam macam kulit aku, jangan ar pakai yang untok gadis2 berkulit snow white cik kak..mekap kau akan nampak FAKE! y? sebab diri da itam, (macam aku), pakai yang senada an kaler kulit anda. contoh? la..artis2 negro kan banyak..dorang nampak natural sebab tau nak cari yang ngam an kulit. jangan set kepala korang an kata...ala..lau nampak cerah sikit baru cantek....yee...memang cantik..cantik macam tepong komak tempek kat muka wat apa?...meh tengok contoh2 akak2 selebriti di bawah...


ye..aku tau..messti korang akan kata..dia ada mekap artis..boleh la cantik..kitorang mekap sendiri....dah tau ilmu sal mekap tu cetek..pesal tak kaji n blaja dulu b4 pakai?? yang men tarah kat muka pesal?? ha..pk sendiri ye..tak payah buku..youtube o blog2 mekap artis belambak kot. just ko nak ke tak blaja?? tapi kalau kau EGO, rasa mekap ko cantik and betol, terpulang..




Secara peribadi, aku suka tengok mekap yang looks natural. tak nampak tebal. lagi cantik apa...natural beauty. tapi kalau nak nampak lagi natural, tak yah pakai pun tak pe..just letak gloss kat bibir dah cukup. supaya tak la nampak pucat sangat. nak lipstick merah menyala?? terpulang...ikut cita rasa memasing..tapi kita kena ingat..kita ber-mekap sebab nak nampak cantik di mata kita dan orang. tapi kalau mata kita je nampak cantik, mata orang nampak burok cam ne?? hahaha ikut suka kau la kan..nak ikut pendapat orang ke tak...tapi yang paling penting, kecantikan datang dari hati..lau ko baik, ko cantik la..lau jahat?? mekap macam artis hollywood pun kau tetap nampak burok babe...so..fikir2kan lah ye...weeeeeeeeeee~~~

4 comments:

red-is-merah said...

jenguk3... wah skali nya wat n3,... terus panjang cam cerpen.. heehee... terosssskannn..... tahniah

Lee Zha said...

haaa ya pujian ka sindiran ya uncle?? haha mun dah idea mecurah2 bagai hujan ya lah yg jd pnjg ya. hehe

Cik Puan Fitz said...

huh..
mekap aku pakai pun eyeliner je...
MALAS..
hahahah

Lee Zha said...

eyeliner tu kira ada unsur2 dark side. hahaha

mata memikat~~ kahkahkah