Friday, August 27, 2010

Lelaki.Kawin&Harta.

 
n3 Miss Zara ni wat aku tertarik..aku da lama terfikir akan benda ni..since secondry school g..gila ah! budak2 ms skolah nak busy cari pakwe, nak bli barang tip top, nak masuk Uni..nak shopping hand beg la..liptip la..gosip artis pujaan lagi..p aku?? aku fikir sal kawin & harta. tapi bukan bermaksud aku di situ, aku gatai nak menikah. langsung tak. tapi apa yang aku terfikir ialah tentang masa depan. tak faham?? meh aku gtau satu2.

aku ingat lagi masa form 4, aku, yun, bony n john. dorang 3 ni lepak meja aku lam kelas sebab masa tu cikgu takde, so..borak la kan. yun yang terkenal an 'tak sabar nak menikah' ni bla2 la pasal kawin..dan sampai skang, dia masih gila nak kawin. hahaha, yun2..tak brubah!

yun : za..ko taget umo bila nak kawin?
aku : ermm...30 la..rasanya..
bony : lambat nya! jadi andartu ko nanti..
john : ntah...tak ada orang nak dah tu..apa yang lama sangat sampai 30?
aku : nak kumpul harta..nak ada keta sendiri..nak ada umah sendiri..baru pk sal kawin..
bony : la...laki ko la yang kena bagi...bukan ko bli sendiri..
yun : ntah za..mintak je ngan laki..pe susah..tu laki punya keja la..bukan ko..
aku : tanak..aku nak keta an umah sendiri..at least, lau bercerai nanti tak ada la aku terkapai2 nak bagi anak makan...tak ada laki pun aku boleh hidup...

hehe..dan aku bagi jawapan yang sama masa aku praktikal kat DBP,kl tahun 2008..praktikal dip la masa tu..tak de keje..gosip2 la an akak2 kat departmen aku...apa jawapan yang aku dapat?...
kak F : ehh...ada ka mintak bercerai..pendek sangat pemikiran kamu..tak elok cakap sal bercerai...
kak Z : ntah budak ni..suka2 pulak dia nak kata macam tu..
kak W : jangan la fikir sangat macam tu..laki tak suma sama....


hmmm..pelik sangat ek pemikiran aku?? semuda 16 da fikir macam orang tua! tapi itu yang mak aku pesan sebenarnya..mak aku kalau boleh..bia aku an kakak aku ada kerjaya, baru ley pk sal kawin..tapi kalau mak aku tak pesan cenggitu pun aku tetap fikir yang sama..mungkin sebab aku membesar dalam keadaan yang...hmm..cam ne nak kata ek...hurmm..puas menonton sinetron depan mata, buatkan aku fikir advance sikit dalam hidup ni... dan bulan julai yang lepas..masa aku ada kursus..aku turun kl 4 hari..sempat la jugak sebelum cek in aku lepak kl sentral, jumpa kawan2 masa dip...


tetiba salah sorang kawan aku gitau ada orang dah pinang dia...pilot..pilihan mak ayah...so, sebab dia rasa dia anak yang patuh, dia setuju je. dia mintak pendapat aku..aku rasa macam cakap an tong sampah. aku bagi nasihat, dia main2 henfon la..cakap an kawan lain la..macam haram! rupa2nya..dia tipu aku je. bila aku tau..minggu ni baru aku tau dia kencing je...apa motif dia sebenanya?..nak gtau dia dapat calon kaya?? walaupun angan2?..or nak jeleskan aku?? please...sejujurnya..aku tak tertarik an pilot.


ok..let say apa yang dia auta tu btol..so? pilot? ko rasa bila da kawin..laki kaya..hidup ko akan sempurna ke?..jangan fikir pendek..memang kawin awal tu elok..p elok ke ko rasa ko kawin sebelum sempat balas jasa mak ayah?..ok..i have to admit, sampai mati pun takkan ley balas jasa mak ayah p at least..senangkan dorang pun dah cukup..ingat la..kawin bukan nya suatu perkara yang bagi jaminan ko akan bahagia sampai mati..memang la..duit tak boleh bagi kasih sayang, tapi zaman skang ni, kasih sayang ley bagi anak makan ke?..semua kena seimbang...dan laki kau..kau rasa dia akan jujur selamanya?..kalau ye...alhamdulillah..kalau tak?..bercerai...


kalau bercerai..lepas tu apa?..menangis..sampai jadi kassim selamat? kalau ada anak?..ajak anak mati sekali ke?? cam tu? skang ni bapa banyak kes kita baca...wife bunuh diri an anak sebab laki menganggur..tak de keje...see..kita sebagai manusia memang tak di galakkan gila harta..tapi kalau kumpul harta untuk tujuan back up hidup masa depan rasanya tak salah...jangan masih mengharap orang lelaki bagi duit..tak boleh macam tu..hidup skang ni penuh cabaran..


so girls...penting la jugak ada 'harta' before kawin...harta tu bukan setakat keta..rumah..tapi also kerjaya..kalau tak ada kerjaya susah jugak nak hidup kan? kerjaya tu mana2 kau boleh dapat..tak semestinya orang blaja Uni je dapat..orang yang blaja erti susah pun boleh je. bukti? bapa banyak jutawan kat dunia ni dulu orang miskin?? dari situ, ko fikirlah sendiri..ko nak kawin atas dasar bahagia..laki kaya..atau atas dasar kau da fikir masak2 dan bersedia dengan masa depan? pilih la mana satu...asal korang bahagia..tapi jangan pernah menyesal dengan pilihan memasing ye...

4 comments:

Cik Puan Fitz said...

betul aku sokong sangat2..
xleh harap 100% kat laki...
ayaicip

Lee Zha said...

bagos2..kita kumpol reta, kita round 1 mesia lu br la nmnya anak dara~ hahaha

red-is-merah said...

erhmmmmm.. susah nak komen...

Lee Zha said...

ehh..ukan - susah nak komen - ya komen ka?? hahah